Wij onderhouden en snoeien waarbij de boom, omgeving, situatie en wensen van de opdrachtgever centraal staan. Een greep van de mogelijkheden:

  • opsnoeien
  • begeleidings-snoei
  • veteranen-snoei
  • knotten
  • monumentale & volwassen snoei
  • kroon/storm verankeringen
  • fruitbomen snoei
dtw-boomonderhoud_1

Boomonderhoud & Snoeien

Opsnoeien: Bij bomen die bijvoorbeeld langs openbare gebieden of gelegenheden staan (wegen, fiets en voetgangers paden) maar ook op horeca terrassen kan er sprake zijn van laag hangende takken. Wat DutchTreeWork Boomverzorging & Bosbouw (indien mogelijk) doet is het verwijderen van de takken zodat er de gewenste ruimte ontstaat die voldoet aan de omgeving.

Begeleidings-snoei: U stelt eisen aan het eindbeeld van bomen die u aanplant, bijvoorbeeld met het oog op de wettelijk verplichte doorrijhoogte. Maar een boom die u hebt aangeplant, krijgt niet vanzelf het beeld dat u voor ogen hebt. Wilt u een gezonde boom zien groeien met de juiste takvrije stamlengte? Dan is het verstandig om DutchTreeWork Boomverzorging & Bosbouw in te schakelen voor begeleidings-snoei. In de jeugd- en halfwasfase van de boom verwijderen wij de juiste (probleem)takken. Door dit regelmatig te doen, voorkomt u achterstallig snoeiwerk, takken met een slechte aanhechting en een kroon met een ongewenste eindbeeld. Onze specialisten weten precies welk hout zij moeten verwijderen en welke snoeimaatregel het beste voor de boom is. Zo begeleiden wij jonge bomen van hun tijdelijke kroon naar hun blijvende kroon!

Veteranen-snoei: Of wel ouderdoms-snoei genoemd. Wat DutchTreeWork Boomverzorging & Bosbouw hierbij doet is de kroon kleiner maken zodat er minder krachten op de takken en stam komen en het vocht gemakkelijker vanuit de wortels de kroon kan bereiken. Van belang hierbij is vooral om niet te veel bladmassa in één keer weg te nemen.

Knotten: Bij deze snoei haalt DutchTreeWork Boomverzorging & Bosbouw om de paar jaar in één keer alle takken van een boom af. Dit is een cultuurhistorisch gezien mooie snoeimethode. Niet elke boom en elke situatie is geschikt voor deze snoeimethode. Van belang is ook rekening te houden met de kosten op de langere termijn die beduidend hoger zijn dan de kosten voor de “normale” snoeimethoden.

Kandelaberen: Ook wel kandelaren of toppen genoemd. Bij deze methode knot je als het ware de boom maar dan niet laag boven de grond maar juist hoog bovenin de boom. DutchTreeWork Boomverzorging & Bosbouw is in beginsel erg terughoudend met deze methode. In de meeste gevallen heeft deze vorm van snoei te veel nadelige gevolgen voor de boom en de omgeving om deze toe te passen.

Monumentale & volwassen snoei: Volwassen en monumentale bomen hebben regelmatig onderhoud nodig. Zeker als ze op zichtplaatsen staan of vlakbij wegen of paden. U wilt dan zeker zijn van een gezonde boom die geen risico vormt voor de omgeving. DutchTreeWork Boomverzorging & Bosbouw kan deze onderhouds-snoei voor u uitvoeren. Onze geschoolde en ervaren medewerkers zien al snel waar en wat er gesnoeid moet worden. We letten onder meer op dood hout dat uit de boom kan breken, maar ook op overmatig belaste gesteltakken en uitzakkende takken. Met gerichte snoei verkleinen we de kans op vallend hout. Snoeien is – in principe – de boom verwonden. En daarom is dat werk voor professionals, die zó snoeien dat de boom zich snel kan herstellen.
Aan dat vakmanschap hecht u zeker waarde als het om de onderhouds-snoei van monumentale bomen gaat. Bomen die beeldbepalend en waardevol in hun omgeving zijn. Wij snoeien deze bomen doordacht en met liefde voor hun monumentale karakter. We zetten ons graag in voor het behoud van de karakteristieke kroonvorm. Waar nodig plaatsen we kroon/storm ankers.

Kroon/storm verankeringen: U wilt het uitbreken van takken uit bomen voorkomen. Daar hebt u goede redenen voor. Uitbrekend hout is een risico voor de omgeving en kan voor schade en letsel zorgen. Bovendien bent u zuinig op de kroonvorm van volwassen of monumentale bomen. U wilt voorkomen dat gezichtsbepalende takken afbreken bij harde wind of storm. Hoe groot die kans is, kan DutchTreeWork Boomverzorging & Bosbouw zien aan de boom. We herkennen al snel de takken die te zwaar belast zijn of een slechte aanhechting hebben. Deze takken kunnen we zekeren met een stormanker. Het aanbrengen van zo’n stormanker vereist voorzichtigheid. Wie het verkeerde anker gebruikt óf het anker verkeerd bevestigt, kan de boom gemakkelijk schade toebrengen. Wij maken gebruik van hoogwaardige stormankers, voorzien van een schokabsorber met de natuurlijke veerkracht van een tak. De kans op uitscheuren is daardoor kleiner. En mócht de tak onverhoopt afbreken, dan voorkomt het stormanker dat deze ongecontroleerd naar beneden valt.

Fruitbomen snoei: Als u een hoogstamboomgaard hebt, of solitaire fruitbomen, weet u hoe belangrijk vakkundig snoeien is. Sterker nog: de snoei is bepalend voor een gezonde boom met als toegift een mooie oogst. U ziet niets liever dan een gezonde boom met een mooi aantal, goed gerijpte vruchten. DutchTreeWork Boomverzorging & Bosbouw kan de snoei voor u verzorgen. Dat is een specialisme op zich! Het is de kunst om de balans te vinden tussen knop en bladbezetting. Lichtval in de kroon stimuleert de bloemknopvorming en de rijping van het fruit aan de hele boom. We snoeien bovendien verjongend, waarbij we afgedragen vruchthout verwijderen en jong bloemhout de ruimte geven. We snoeien oude fruitbomen, maar ook jonge bomen in uw hoogstamboomgaard. Op die manier dragen we als professionals graag bij aan het beheer en behoud van prachtig hoogstamfruit!

Start typing and press Enter to search